Élet a kertben

Őszi hangulatban

2019. szeptember 27. 13:04 - pg72

Várható volt, hogy idén is megérkezik az ősz. Napközben még kellemes meleg van, de kora reggel, késő este már majdnem kevés a rövidnadrág, hűvösebbre fordul az idő. Az én olvasatomban az ősz beköszönte nem a kerti szezon végét jelenti, szerintem ilyenkor új lendületet kap a kert. Több növény már nem a szebbik formáját hozza, nézett már ki jobban is a paradicsom, dinnye, zöldbab... Az is megfigyelhető, hogy a nagy meleg elmúltával sok növény láthatóan jobban érzi magát, újra virágzik és terem a cukkini, a mini kígyóuborka, a leveles kel, jónéhány fűszernövény, a növényházban a paprikák is.

20190915_083527.jpg

20190915_083256.jpg

A nyár során sok termés került befőzésre, télire eltevésre, savanyításra, kiürült néhány ágyás is, valamint a komposztra került sok letermett növényi maradvány is. Július végén másodvetésként újra vetettem zöldborsót, karalábét, gumósköményt, retket, uborkát, céklát és salátát. Minden kikelt, de az uborka nem néz ki túl jól, nagyon pici maradt a növény, de már virágzik.  Szeptember elején vetettem vödörbe burgonyát, palántának uborkát, pak choit, sáfrányos szeklicét, káposztát, céklát, tépősalátát, petúniát, metélőpetrezselymet. Mivel a magok megvoltak, külön költséggel nem járt, legfeljebb nem sikerül felnevelni a növényeket. Nagy részük már ki is kelt, hamarosan kiültetésre kerülnek a megüresedett helyekre. A beérő termések eltevése szinte folyamatos, hetente több alkalommal is elfoglaltságot ad. A fűnyírás lassan a végéhez közeledik, helyette lehet majd a lehullott faleveleket összeszedni. A levélhullás elején, kisebb mennyiségnél ezt még megoldom a fűnyíróval, remekül össze is aprítja a diófa leveleit is, melyek szintén a komposztra kerülnek. A fáról lepotyogó diókból nem kell sokat összeszedni, egyrészt az idén is nagy része beteg, fekete a héja, másrészt a kutyák is besegítenek. A kisebb még nem tudja megtörni a diót, ha talál, lelkesen viszi az öreg labradornak, aki megtöri, majd visszaszerzi tőle a csemegét. Ilyentájt a sok diótól szép fényes lesz a bundájuk is.

20190903_181548.jpg

20190915_083307.jpg

20190915_083559.jpg

Az ősz beköszöntével újra nagyobb késztetést érzek a minimálisan szükségesnél több munkavégzésre a kertben. Ez általában valamiféle kertépítésben mutatkozik meg, idén ősszel néhány elképzelés megfogalmazásáig sikerült eddig eljutnom. Persze nem csak munka van a kerttel, sok kikapcsolódás, családi étkezések helyszíne is. A reggeli, vagy vacsora közben a vízcsobogás mellé madárcsicsergés, vagy tücsökciripelés is jár, napszaktól függően. Az egész nyáron aktív békák most is megvannak a tóban és környékén, de már jóval kevesebbet kuruttyolnak. A medencében jó eséllyel már nem fogunk fürdeni, hamarosan víztelenítésre, lefedés visszarakására kerül sor.

20190914_192910.jpg

20190915_081342.jpg

20190915_083326.jpg 

Az idei évben szerzett tapasztalatok alapján születnek tervek a jövő évi veteményessel kapcsolatban is. Többfajta paradicsom kikerül a termesztésből, több éven keresztül sem voltak meggyőzőek. Vagy a termés nem ízlett, vagy nagyon fogékonyak különböző betegségekre, vagy nagyon hamar kirepednek a bogyók. Nyáron a fóliás növényházban az árnyékolás ellenére is nagyon meleg van, nem minden paprika viseli egyformán. A csilik jobban bírják, ők maradnak benn, az étkezési paprikák nagyobb számban a magaságyásokba kerülnek majd kiültetésre. Több olyan növény is van, melyek termesztése sikeres volt, de a terméseket nem fogyasztottuk el, ezeket sem fogom újra termeszteni. Sokmindent kipróbáltam már, csak azokra a fajtákra fogok koncentrálni, melyeket el is fogyasztunk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletakertben.blog.hu/api/trackback/id/tr2615113140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása