Élet a kertben

Fűszernövények

2019. május 22. 10:02 - pg72

A fűszernövények feldobják a veteményest, a kertet, legyenek külön helyre ültetve, pl fűszerspirálba, vagy elszórtan az ágyásokban. Az utóbbi megoldást választottam, a magaságyásokba teszem őket, vegyesen mindenféle növénnyel. Felsorolás jelleggel leírom, miket és hogyan termesztek, hogyan takarítom be és dolgozom fel őket, mire tudom felhasználni.

- Bazsalikom: az egyik legkönnyebben termeszthető fűszernövény, több fajtája is könnyen elérhető, pl. fahéj illatú, citrom illatú, vörös levelű... Magvetés a palánták vetésével egy időben (március), a mag fényre csírázik, az ültetőközeg tetejére kell szórni. Biztonság kedvéért több magot kb. 1 cm. mélyre is szoktam tenni, ugyanabba a cserépbe. Bőven van a tasakban. Lehet közvetlen a helyére is vetni, ilyenkor oda kell figyelni, hogy egy erősebb vízsugárral történő locsolás ne mossa el a magokat. Vetettem már a szabadban vödörbe is, sikerrel. Kiültetés után sok igénye nincs, néha locsolni kell, bírja a teljes napfényt is. Volt már olyan nagy növényem is, melyet karóhoz kellett kötöznöm, hogy ne dőljön el. Leszedni virágzás előtt, ha elmarad, utána szoktam. Egy évben többször is kihajt, ha a tövét a földben hagyjuk. Szedés után szárítom, csokorba kötve, fejjel lefelé lógatva. Ha jól sikerül, egy növény egy csokor, nem tudok többet egybekötni a mérete miatt. Tapasztalatom szerint a szárításnál arra kell figyelni, hogy ne érje közvetlen napfény, mert megbarnul, nem marad zöld. Mikor a fóliás növényházban szárítottam, barna lett, benn a nyári konyhában zöld maradt.

20180820_100004.jpg

Néhány hét alatt teljesen megszárad, tárolni kétféleképpen szoktam: leveleket a szárról leszedve üvegbe, vagy lemorzsolás után kávédarálóval ledarálva, szintén üvegben. Ha a leveleket tároljuk, célszerű csak a felhasználás előtt összemorzsolni, intenzívebb lesz az íze. A ledaráltnak fantasztikus illata van, lezárt üvegben, időnként kinyitva is legalább egy évig megőrzi. Ha virágos állapotban szedtük le, a virágokat is nyugodtan ledarálhatjuk, csak a szárát nem szoktam. Jól passzol olaszos ételekbe, tésztaszószokhoz pl. Házi sütésű péksüteményekbe (pl. gluténmentes) is használható.

20180925_201411.jpg

- Oregánó (szurokfű): ebből már többet vessünk, mint amennyi növényt szeretnénk, nem kel olyan jól, mint a bazsalikom. Vetés hasonlóan, magok takarva, illetve a felszínre is. Ez is többször terem, illetve át is telel, ha a szaporítóképletét a földben hagyjuk. Locsolás, betakarítás mint a bazsalikomnál, az átteleltek korábban szedhetők, már májusban. Szárításnál ezt nem szoktam felkötni, sokkal kuszább bokra van, papírtálcán vagy műanyag rekeszben szárítom a nyári konyhában. Papírtálcából kizárólag az a jó, melyen sörösdobozok voltak, ebből nem engedek. Persze felhasználás előtt a söröket el kell fogyasztani, hogy legyen helye az oregánónak. Ha nem szárad meg eléggé, nem tudom lemorzsolni a leveleket, néhány órára beteszem az aszalóba. Ledarálva, üvegben tárolom, szintén olaszos ételekhez használom fel.

- Kakukkfű: ez szintén nehezen kel, idén egy sem kelt ki, szerencsére van olyan, ami áttelelt. Sok nem kell belőle, két-három bokorról rengeteg fűszer lesz. Vetés, szedés mint az előzőekben, szárítása szintén papírtálcán. Ennek a morzsolása a legmacerásabb, rengeteg kicsi levele van. Eddig mindig lemorzsoltam a száráról, szerintem akkor sem lesz baj, ha a szárával együtt darálom le. Ha tudjuk tárolni, télen is ráérünk lemorzsolni. A kakukkfüvet nem csak olaszos kajákba használom, a pörköltbe is szoktam tenni. A javasolt felhasználási arány pl. tésztaszószba: 3 rész bazsalikom, 2 rész oregánó, 1 rész kakukkfű.

- Borsikafű alias csombor: magja nagyobb, 1-2 cm. mélyre kell vetni, több magot is egy cserépbe, ez is nehezen kel. Betakarítás után szintén szárítom, levelét teszem el üvegbe. Általában levesekbe, húsételekhez javasolt, próbáltam már savanyú uborkához is, azóta mindig teszek hozzá, jó ízt ad neki.

- Édeskömény: nem a gumós változata. A növény nagyon hasonlít a kaporhoz, ránézésre könnyen összekeverhető vele. Ezt savanyúsághoz használom, kapor helyett is jó, a borsikafűvel együtt eltett savanyúságnak nagyon kellemes ízt ad. Aki szereti a teát, annak is jó.

- Kapor: ha nincs a kertedben, elég egyszer vetni, utána mindig lesz. Kelés után a répához hasonlít a kis növény, társítani is jó vele. Szokásos felhasználása savanyúsághoz, tökfőzelékhez, kaporszószhoz. Szárítva szintén tartósítható.

- Majoranna: apró magjai miatt vetése a bazsalikomhoz hasonlóan. A kifejlett növény hasonlít az oregánóhoz, ha másképp nem, illat alapján megkülönböztethető. Szintén tálcában szárítom, morzsolás után ledarálom, üvegben tárolom. Húsételekhez, pörköltekhez kiváló.

20190520_113700.jpg

- Sáfrányos szeklice: pórsáfrány. Magja nagyobb, jó arányban ki is kel. Ennek a sárga virágját használjuk, mikor virágzik, levágjuk, majd szárítjuk. Nem darálom, a virágot többfelé, szálakra szedve tárolom. Főként a húslevesnek ad szép, mélysárga színt, nem annyira az íze a jellegzetes.

- Zsálya: szintén magról vetve, jó arányban kikel. Ennek is a szárított leveleit tárolom üvegben, nem darálom le. Májból készült ételek jellegzetes fűszere.

- Metélőhagyma, snidling: ezt könnyebb meglévő növényről szaporítani, akár tőosztással is, vagy a boltban vásárolva. Általában a boltban vásárolt fűszernövények nem bírják az átültetést, nem maradnak meg, a snidlinggel nincs ilyen probléma. Folyamatosan vágható ollóval is, nem kell egyszerre levágni az egészet. Ha nem tudjuk felhasználni időben, szép lila virágokat hoz. Ilyenkor le kell vágni, komposztra dobni, újra fog hajtani. Nálunk egy vásárolt példány több éve jól elvan az eperágyás sarkában, nem is kell több belőle. Legjobb a zsíros kenyérre, hideg fröccsel.

 Rozmaring: biztosabb, ha másik növényről szaporítjuk. Magról sokára és nehezen kel. Szép nagy bokrot nevel, több éven át megmarad. Nagyon hideg télen fagyott ki két bokrom is, legközelebb nagyobb cserépbe teszem, télre beviszem a fűtetlen fóliába, hátha ott tovább bírja. Szintén a szárított levelét tároljuk, egybe szoktam beletenni a leveleket az ételbe.

p1010237.JPG

- Menta: ez gyökérről is jól szaporítható, figyelni kell, hová ülteti a kertész, nagyon gyorsan szaporodik, nehezen irtható ki. Legjobb valamilyen elkülönített helyet, vagy cserepet találni neki. Sima vízhez adva citromfűvel, remek frissitő ital készíthető belőle, koktélokhoz is passzol.

- Tárkony, lestyán, kapribogyó: ezen fűszerek esetében a sikerélmény elkerült, bárhogy is próbálkoztam, még kikelni sem akartak.

Persze sokkal több fűszer létezik, nálam jellemzően a fentiek kerülnek termesztésre. Mindegyikből elég néhány bokor, bőven lesz belőle fűszerünk. Karácsonyi ajándéknak is tökéletes a kis üvegbe zárt, ledarált fűszernövény. Természetesen szezonban frissen is fel lehet őket használni, sokkal finomabbak, mint a boltban vásárolt, zacskós fűszerek. Néhány friss bazsalikomlevél a paradicsomleveshez, eperkrémleveshez...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eletakertben.blog.hu/api/trackback/id/tr7214835670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.24. 09:02:33

Tetszett az írás és igen, sajnos a fűszernövények nehezen kelnek ki.
süti beállítások módosítása