Élet a kertben

Fauna a kiskertben.

2019. június 15. 22:55 - pg72

Egy kis háztáji kertben is gazdag állatvilág találhat otthonra, ez természetesen függ a kertünk tágabb környezetétől is. Esetünkben egy faluban, két lakóutca által határolt területen fekszik a kert, gyakorlatilag egy nagy, zárt földterületen. Nem jelennek meg az erdők, mezők lakói, de ha figyelmesek vagyunk, sokféle élőlénnyel találkozhatunk.

Elsőnek a madarak. Ornitológiában nem vagyok jártas, hangjuk, kinézetük alapján csak néhány madarat ismerek fel. A verebek, rigók, cinkék nagyobb létszámban vannak jelen. Gyakran találkozni galambokkal is, fakopáncs is járt már a fákon, baglyot is láttunk estefelé. A környező, nem művelt telkeken gólya is járt már, illetve egyszer a kertben tartózkodásunk alatt mellettünk csapott le egy héja is, hirtelen elég ijesztő volt. Korán reggel, valamint késő este jelentős hangzavar van a madarak miatt, annyiféle különböző hangot hallani, biztosan jóval többféle madár tanyázik a környéken. Ha türelmesen, csendben ülünk a kerti tónál, egészen a közelünkbe merészkednek, a vízhez járnak inni. Felmerült bennem a gyanú, a tóból nem csak párolog a víz a nagy melegben, megisszák. Mivel falusi a környezet, a közelben sok baromfi is van, reggelente a kakasok is beszállnak a hangoskodásba. Tavasszal meglepve észleltem, hogy a fáskamrában, a falra akasztott műanyag csődarabban a madarak raktak egy kis fészket, már kismadarak is voltak benne. A fáskamrának is van ajtaja, csak alul van kivágva egy nyílás, hogy a kutyák is be tudjanak járni, valószínűleg azon keresztül költözködtek be.

Sötétedéskor jópár denevér is útra kel, a közeli pajták, melléképületek padlásán tanyáznak, senki nem háborgatja őket.

Az emlősöket két kutyánk képviseli, bár ők ritkábban vannak a kertbe engedve, az udvar az övék, melytől egy deszka kerítés választja el a kertet. Panaszra nincs okuk, az udvaron szabadon vannak, elég nagy a területük. Átutazóban macskák szoktak még megjelenni, ha látom, elzavarom őket, a magaságyást alomnak használják, illetve gyanúsak az aranyhalak néhol csökkenő számának alakításában is. Néha az udvarba is betéved egy-egy macska, ha a kutyák résen vannak (márpedig általában igen), áshatom el őket a kert végében. Nagyobb állatokból sincs hiány, egyik szomszédban két birka tartja karban a zöldfelületet, halkan dolgoznak, másikban tehéntartással foglalkoznak, 10-15 jószág szokott náluk lenni. Szerencsére a tehenek alatt felgyülemlő trágyát ritkán szedik ki, így nincs tőle állandóan büdös. Állítólag a legyek száma növekszik meg miattuk, ezt teljesen megerősíteni nem tudom, a tehenek érkezése előtt sem számoltam meg, hány légy van. Egy dolog miatt még jól is jönnek a bocik, a komposzt átforgatásakor mindig kérek 2-3 köbméter tehéntrágyát, melyet beleteszek a komposztba.

Főleg ősszel érzékelhető, hogy van sündisznó, ha véletlen az udvarba téved, a kutyák azonnal jelzik. Abba nem hagyják az ugatást, míg ki nem megyek, hátravinni a sünit. Ilyenkor jellegzetesen ugatnak, éjjel is megismerni a hangjukból, hogy sünt találtak. Több gyíkot is szoktam látni, van belőlük zöld és barna is. Kb. két hete fűnyíráskor véletlen egy szegény gyíknak levágtam a damilossal a farkát. Minap meglepve láttam ugyanazt a gyíkot, a farka még csak kis mértékben nőtt vissza. Örömmel töltött el, hogy nem esett baja.

20190418_121544.jpg

Külön kis élővilág alakult ki a kerti tónál. Aranyhalakat, kagylókat mi telepítettünk bele, a halak évről-évre szaporodnak, persze néha fogyatkoznak is. Pár éve, egy hidegebb tél után a tavaszi olvadáskor ötven darab hal hassal felfelé került elő. A tó vize nem teljesen átlátszó, a mélyebb részére nem látunk le, a megmaradt kagylók ott élhetnek. A tó vize rengeteg kisebb-nagyobb állatot vonz, főleg a nyári nagy melegekben. Egyszer fordult elő, hogy siklókat találtunk benne, ezeket megfogtuk, vödörben a közeli horgásztóhoz vittük, majd elengedtük őket.

p1010218.JPG

p1010069.JPG

A tóhoz kaptuk a békákat is. Alapból a békák nem a tóban élnek, vízre csak a szaporodásukhoz van szükségük. Elég markáns a jelenlétük, legalábbis a hangjukat hallatják. Ha a tóhoz közeledünk, hallani a csobbanásokat, ahogy a vízbe ugrálnak. Békából is többféle van, a petéjük sem egyforma. Elsőnek olyant találtunk a tó vizében, mely leginkább üvegtésztára hasonlított, hosszú, átlátszó volt, tele kis pöttyökkel. Ezekből a fekete pöttyökből aztán ebihalak lettek, melyek jellemzően a tó szélén tartózkodtak. Idén a lerakott peték gömb alakba álltak össze, kisebb labda nagyságban. Itt egy kicsit rásegítettem a természetes kontraszelekcióra, kiszedtem a két nagy telepet a vízből. Hogy hová tűnnek a kisbékák, nem tudom, de a tóban nincsenek, nekem gyanús, hogy a földben lévő kisebb lyukakban laknak. Ezekből a lyukakból elég sok lett a kertben, még a magaságyásokban is vannak.

20190519_112037.jpg

A tónál sok szitakötőt is látni, a tavi növények között érzik jól magukat. Meglepő felfedezés volt, hogy a szitakötők vedlenek, gyűjtöttünk is egy-két darabot a ledobott "bőrükből", teljesen olyan maradt a formája, mint a rovarnak.

Rovarokból, bogarakból is sokféle van, van közöttük jócskán káros is. Burgonyából túl sokat nem termesztek, a csíkos krumplibogarakat kézzel összegyűjtöm. Szintén így próbáltam védekezni a poloskák ellen is, vagyis inkább gyéríteni a számukat. Egy régi befőttesüveget megtöltök félig vízzel, ebbe piszkálom őket bele, elsősorban a paradicsomról. Úszni még nem tudnak, egy-két nap alatt teljesen lenyugszanak a vízben. A növényházban, a tető csúcsában rengeteg rovar, bogár össze tud gyűlni, nem tudnak kimenni a fólia alól. Szinte folyamatosan donganak, zümmögnek, némelyiknek egészen ijesztő mérete, kinézete van. Nem piszkálom őket, majd kitalálnak az ajtón, ahol bejöttek. Vagy a szintén betévedő madarak lakmároznak belőlük.

Másik, nagyobb számban előforduló rovar a májusi cserebogár. Bár az idén már április elején megjelentek. Az egyik kutya megeszi, amit meg tud fogni, számukat leghatékonyabban hernyó korukban tudom gyéríteni, pl. a komposzt átrostálásakor sok előkerül.

Látványos még a levéltetvek, illetve hangyák jelenléte is. A kettő szinte mindig együtt jár, ahol sok a hangya, ott a levéltetű is. Nem minden évben egyformán van belőlük, hol több, hol kevesebb. A fákról a levéltetveket erősebb vízsugárral le lehet veretni, nem túl szapora munka. A hangyák túlszaporodás esetén kapnak egy kis porcukorral kevert boraxot. A borax nem méreg, gyógyszeralapanyag (már amennyire a gyógyszer nem méreg). A cukor miatt a hangyák megeszik, majd a bolyban elpusztulnak, ahol megeszi őket a többi hangya, így azok is. Néha látványosan csökken a számuk a keveréktől. Teljesen nem fogynak el, ez nem is célom. A tavirózsa levelein is szokott levéltetű lenni, azokat vízsugárral belemosom a tó vizébe, a halaknak csemege.

20190526_072423.jpg

Vannak még a vakondok. A magaságyások alá tettem csibedrótot, ott nem szoktak feljönni. Fűnyírás előtt átnézem az ősgyepet, ahol van nyomuk, elgereblyézem, vagy lapáttal összeszedem a földet. Inkább bosszantó a munkálkodásuk, mint káros. Láttam egy angol nyelvű videót, ahol a vakondjáratokba Juicy Fruit rágót tettek, állítólag azt megeszik, és elpusztulnak tőle. Ilyen drasztikus megoldással még nem próbálkoztam, de azért jó ezt tudni.

Sajnos mindig akad egér, patkány is, ezek a közeli, rendezetlen területekről, állattartások miatt is megjelennek. A vándorpatkány állítólag megeszi az egereket, a kettő nem marad meg együtt. Nem tudom, melyiknek örüljek jobban, hogy nincs egér, vagy hogy csak patkány van. Egy falusi bölcs mondás szerint nekem csak egy beteg egerem van, a többi látogatóba jár csak hozzá. Ettől sem lesznek kevesebben, marad a csapda, ragasztó. Mérget nem használok, az elhullott állatokhoz a kutyák is hozzáférhetnek, annyit meg nem ér.

Majdnem megfeledkeztem a pillangókról. Többféle is előfordul belőlük, szép színesek, többet nem tudok róluk. Ha türelmesek vagyunk, az ujjunkra is rátelepszenek, nem harapnak meg.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletakertben.blog.hu/api/trackback/id/tr3214881550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása