Élet a kertben

Sziklakert

2019. március 29. 13:39 - pg72

A sziklakertet 2012-ben építettem, a jelenlegi kert első építménye volt. A kivitelezést alapos előtanulmányok előzték meg, bőven megérte. Első lépés a hely kijelölése. Mivel ekkor még szinte semmi nem volt a kertben, erősen el kellett képzelnem valamiféle jövőbeni állapotot. Így került egy gyümölcsfa közelébe, úgy gondoltam, a fa alá nem fogok veteményest kialakítani, így nem lesz útban. Jelenleg három oldalról magaságyás határolja, negyedik oldalon az említett gyümölcsfa (ringló).

p1010098.JPG

Következő kérdés, miből épüljön. Előző lakhelyünkről jött velünk több kisebb-nagyobb méretű vörös színű kő, ehhez szereztem még további köveket különböző helyekről. Előfordult, hogy egy családi látogatás alkalmával az autót megrakodtam a közelben talált kövekkel, 100 kilométert utaztak. Mikor eljött az ideje, nekiláttam az építésnek. Különösebb oka nincs, de kör alakú sziklakertre esett a választás. A megszerzett ismeretek szerint a köveket nem a terepszintre kezdtem el pakolni, alapot ástam kb. 25-30 centi mélyen. A kiásott gödörbe került rengeteg építési törmelék, tégla, cserép, betondarabok. Ennek köszönhetően a sziklakert a későbbiekben sem süllyedt meg, a beépített kövek súlya nem elhanyagolható.

Ezután következett a kövek elhelyezése. Az alsó sor kör alakban került elhelyezésre, szorosan egymáshoz illesztve a köveket. Ez a módszer megkönnyíti a fenntartást, könnyen körbe tudom nyírni a körülötte lévő füvet. A sziklakert sikere hosszú távon szerintem az ezután következő lépéseken múlik.

201307.jpg

Az első sorban lerakott kövek, valamint a következő sorok kövei közé is annyi cserepet, téglát, betont raktam, amennyi befért. Ez segít megakadályozni a kövek későbbi süllyedését, több év után is úgy állnak, mint mikor megépült a sziklakert. Figyelemmel kísértem más sziklakertek építését is, jellemző hiba, hogy először összerakják az összes követ, majd utána próbálják közéjük tuszkolni a földet. A végeredmény siralmas. Soronként haladva, folyamatosan kell feltölteni a kövek közét földdel. A feltöltésnél nem szabad sajnálni a köveket, akár kétharmad részük is föld alá kerülhet. Ez azért fontos, mert a sziklakerti növények jellemzően magas hegyvidéki éghajlatról származnak, ahol jóval hűvösebb van. A föld alá kerülő kövek segítenek a talaj hűtésében is, kicsit közelebb hozva a növények eredeti életterének a klímáját.

p1010066.JPG

A növények kiválasztásánál figyelembe lehet venni, hogy a sziklakert északi, illetve déli oldala másképp kapja a napsütést. A déli oldalra akár fűszernövények is ültethetők, melyek jobban bírják a meleg klímát. Továbbá érdemes azt is átgondolni, melyik növény mikor virágzik. Különböző időben virágzó növényekkel mindig van valami történés a sziklakertben. Nálam ez nem teljesen tudatosan alakult, mivel a növényeket úgy kaptam, többnek a nevét most sem tudom. Azért a kövirózsát, kakukkfüvet megismerem...

p1010243.JPG

A sziklakertet hét éve építettem, magával a szerkezettel semmiféle probléma nem volt, nem kellett utólag hozzányúlni. Fenntartása nem túl bonyolult, minimális mennyiségű gyomot kell belőle eltávolítani. Hiányos ismereteim miatt beültetésre került a kutyatej nevű növény is, ez kicsiben nem rossz, de nagyon agresszív, rendszeresen ritkítani kell. Száraz időben néha locsolni is szoktam, más munka nincs vele. Igazán szép, értékes eleme lett a kertnek.

p1010244.JPG

p1010325.JPG

p1010245.JPG

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eletakertben.blog.hu/api/trackback/id/tr514720453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

opel123 2019.03.30. 18:23:45

Hát...a sziklakert lényege a természetesség. A kövek kiválasztásában és az elhelyezéében.van a lényeg. Az egymásra halmozott a kert közepére lerakott kőhalom ne természetes. A kövek az idő során a természetben lesüllyednek, ezért nem szabad nagyon kilógniuk, kb a fele 2/3-a a föld alatt kelll, hogy legyen. Az ágyások közt és fakerítéssel kerített kert közepén egy halomban nagyon nem hat temészetesnek, hanem inkább szemétdomb hatását kelti. A legegészségesebb a kert széléhez, kőfalhoz, magasított terasz lejtőjéhez símulva vagy a sarokba tenni, mert ott nem akadályozza a mozgást. A neten sok tisztességes megoldás van, nem szégyen másolni.

élhetetlen 2019.03.30. 21:29:15

Bocs, mindenről eszembe jut egy sztori. Az öcsém kamionos, nem volt otthon. A sógornőm sziklakertet akart, nem sziklák, csak nagyobb kövek és begyűjtött egy csomó növényt. A kutyát a hátsó kertbe zárta, hogy ne zavarjon. Megcsinálta a sziklakertet, a kutyát előre engedte, és elment dolgozni. A kutya azt érthette, hogy itt valami rendbontás történt, úgyhogy mire hazajött, a kutya rendet tett. Növények kigyepálva, a kövek gondosan kupacba rendezve a lapos helyen. a sógornőm csak azt mondta, hogy nem tudta, sírjon-e, vagy röhögjön. Aztán újraépítették a sziklakertet, már a kutyával kettesben, és nem volt több félreértés.
süti beállítások módosítása