Élet a kertben

Termések nyárra és télre.

2019. július 16. 09:10 - pg72

Ezidőtájt a kert nem méri szűkmarkúan a gyümölcsöket, zöldségeket. Még nem minden terem, érik, de már sokmindent tudunk betakarítani. Frissen ilyen mennyiség nem fogy el, ezért találták ki a befőzést. Mivel vegyszermentesen termelek, a leszedett gyümölcsöt, zöldséget nyugodt szívvel fogyasztjuk mosás nélkül is, semmi bajunk nem lesz tőle. A kertben sétálgatva akár egy uzsonna is megejthető, minden napra jut valami újabb csemege.

20190709_193329.jpg

A kerti munkák ilyenkor nagyrészt a növények kordában tartásából, locsolásból, fűnyírásból állnak. Volt egy elképzelésem, miszerint a magaságyásban a paradicsomok között, a földön tököt, dinnyét ültetek, mivel ezek a talajon elterülnek, a paradicsom pedig felfelé törekszik. A komposzttal dúsított talajban a tök és a dinnye is remekül érzi magát, illetve megjelentek olyanok is, melyek a korábban komposztra került magokból kikeltek. Nem győzöm terelgetni a hosszú hajtásokat, fel is futnak mindenre, ki is növik az ágyásokat. Van olyan út két magaságyás között, melyet teljesen benőtt a tök, inkább körbe megyek, mivel már termés is lóg róla. Próbálom a hajtásokat visszametszeni, mivel elnyomják a kisebb növényeket, akár a paprikát is. Rengeteg virág van rajtuk, ha mindből termés lesz, töknagyhatalom leszünk.

20190616_122659.jpg

A cukkinik is jól érzik magukat, külön ágyásban vannak, próbáljuk még zsengén megenni őket. A paradicsomról is lehet már szedni a beérett termést, az első szemek már szépen bepirosodtak, már amelyiknek piros lesz a termése. Paradicsomból kb. 24 féle van, változatos méretben, színben. Kellemes meglepetés lett egy uborka, mini kígyóuborka, Beth Alpha típusú. Egy külföldi nyaraláson vettem a magot, nem tudtam róla semmit, ezentúl minden évben termeszteni fogom. A paprikák is kezdik megmutatni magukat, az édes pepperoniból már savanyúság is készült, egy kis uborkával, zöldparadicsommal vegyesen.

20190709_200107.jpg

A gyümölcsökről. Az idei évben elszántam magam, beszereztem egy befőzőautomatát. Voltak kétségeim, de már most úgy érzem, jó döntés volt. Év elején bemelegítésképpen narancslekvárt csináltam, a narancs nem a kertben termett. Ahogy elkezdődött a szezon, beindult a nagyüzemi lekvárfőzés. A kertben termett gyümölcsökből az alábbi lekvárok készültek: eper, eper-rebarbara, piros ribizli, fekete-fehér ribizli, josta, bodzavirág, josta-sárgabarack, sárgabarack több változatban, rebarbara citrommal, gyömbérrel. Nem a kertben termett, de jó áron volt a mangó, abból is nagyobb mennyiségű jam készült, nagyon finom lett. A szeder még csak most fog érni, szép termés mutatkozik, továbbá még sárgabarack is van a fán. A modern konyhai eszközök, technikák megkönnyítik a lekvárfőzést, de azért van vele dolog. Ennyi lekvár szerintem több évig elég lesz, ha jövőre is lesz sárgabarack, kérdés nélkül megy a cefrébe.

20190628_215448.jpg

20190707_192728.jpg

Persze nem csak a munka van a kertben, nagy melegekben jólesik egy hűsítő fürdőzés, egy kis szunya a fa alatt, függőszékben. Beszereztünk egy kis kerti asztalt két székkel, könnyen mozgatható, így mindig az éppen árnyékos helyen egy-egy reggeli, vagy vacsora a kertben történik. Hétvégi napokon akár még az ebéd is.

20190630_155108.jpg

20190706_184442.jpg

20190707_192728_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletakertben.blog.hu/api/trackback/id/tr5314947078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása